המכללה האקדמית בית ברל > על המכללה > חדשות > "מנהיגות עם שורשים" - פרויקט תיעוד מיוחד של תכנית מנהרת הזמן

"מנהיגות עם שורשים" - פרויקט תיעוד מיוחד של תכנית מנהרת הזמן

"القيادة ذات الجذور" - مشروع توثيق مميّز لبرنامج نفق الزمن

שנת 2022 החלה בסערה, מגיפת הקורונה וגם הרבה גשם, אבל בבנין העיריה בטייבה היה חמים, נעים ומעניין. ב-6 לינואר התקיים במקום אירוע חשיפת התערוכה המסכמת של "מנהיגות עם שורשים" - פרויקט מוביל במסגרת תכנית "אתגרים" של מנהל חברה ונוער.

מטרתו המרכזית של הפרויקט היא גיבוש קבוצות מנהיגות של בני נוער ביישובים ערביים והכשרתם ללמידה, חקר ותיעוד תולדות הישוב וזיכרונות תושביו. התערוכה, ששמה "שביל הזיכרונות", הציגה את תוצרי הפעילות הבין-דורית שהתנהלה באביב-קיץ 2021, פעילות שעיקרה ראיונות בעל-פה. בני הנוער ראיינו את המבוגרים על חייהם האישיים בעבר,  שורשיהם המשפחתיים והקהילתיים.

מלבד המראיינים והמרואיינים נכחו באירוע גם שותפים יקרים לדרך: ראש עיריית טייבה, עו"ד שועאע מסארווה מנצור, גב. עיישה עבד אל קאדר, מנהלת מחלקת הנוער בעיריה, נכבדים נוספים מהעיר,  המפקחים של מחוז מרכז במנהל חברה ונוער, גב. סחר בראנסי ומר עלאא עומר, וכן חברי סגל אקדמי נוספים מהמכללה. נשיאת המכללה, פרופ' יולי תמיר, הדגישה בדברי הברכה שנשאה את החשיבות המיוחדת של התיעוד להשתלבות שוויונית ואמיתית של המגזר הערבי בחברה הישראלית.

פרויקט "מנהיגות עם שורשים" נוצר ומופעל על ידי צוות תכנית מנהרת הזמן של המכללה, בראשות פרופ' קוסאי חאג' יחיא וד"ר בועז לב טוב. תכנית מנהרת הזמן עוסקת בתיעוד זכרונות של תושבי הארץ, מכל הקבוצות והמגזרים בחברה, תוך כדי שילוב שלושה אספקטים הקשורים זה בזה: היסטוריה, חברה וחינוך.

את הפרויקט בטייבה הוביל מחמוד חביב מסארווה, מורה להיסטוריה ובוגר המכללה, בליווי כרים פואז הייב - חבר צוות מנהרת הזמן והרכז הארצי של הפרויקט. איילה ונגרוביץ פלר, המנהלת הפדגוגית של תכנית מנהרת הזמן, הובילה את ההדרכה בפרויקט ואת העבודה המשותפת על התערוכה.

בקרוב ייערכו תערוכות ואירועים מסכמים של הפעילות שהתנהלה במקביל באום אל פחם, עילבון, עילוט וכפר קרע. בימים אלו מתגבשים הקשרים עם היישובים ובתי הספר ברחבי הארץ שבחרו בפרויקט זה לשנה"ל הנוכחית.

بدأ عام 2022 بعاصفة وبانتشار جائحة كورونا مجدّدا وأيضا الكثير من الأمطار، لكن قاعة بلدية مدينة الطيبة كانت دافئة وممتعة ومثيرة للاهتمام: في 6 يناير، أقيمت فعّالية في المدينة للكشف عن المعرض الختامي ل "القيادة ذات الجذور" - وهو مشروع رائد في إطار برنامج "التحدّيات" للإدارة الاجتماعية والشبابية.

الهدف الرئيسي من المشروع هو تشكيل مجموعات قيادية من الشباب في البلدات العربية وتدريبهم على دراسة وبحث وتوثيق تاريخ المجتمع وذكريات سكانه.  المعرض، المسمى "درب الذكريات"، نتاج النشاط المشترك بين الأجيال الذي أجري في ربيع وصيف 2021، وهو نشاط ركّز على المقابلات الشفوية. أجرى الطلاب مقابلات مع البالغين حول حياتهم الشخصية التاريخية وجذورهم العائلية والمجتمعية.

وإلى جانب من أُجريت معهم المقابلات والمقابِلين، حضر الحدث أيضا شُركاء أعزاء: رئيس بلدية مدينة الطيبة، المحامي شعاع مصاروة منصور، المربّية عائشة عبد القادر، مديرة قسم الشبيبة في مدينة الطيبة، وشخصيات بارزة أخرى من المدينة، ومشرفو المنطقة المركزية في إدارة المجتمع والشباب، السيدة سحر برانسي والسيد علاء عمر، بالإضافة إلى أعضاء هيئة التدريس الأكاديميين الآخرين من الكلية الأكاديمية بيت بيرل. وأكّدت رئيسة الكلية الأكاديمية بيت بيرل، بروفيسور يولي تامير، في كلمات التهنئة التي أدلت بها، أنها تولي أهمية خاصة لمشروع نفق الزمن من أجل الاندماج العادل والحقيقي للمجتمع العربي في المجتمع الإسرائيلي.

تم إنشاء مشروع "القيادة ذات الجذور" وتفعيله من قبل فريق برنامج نفق الزمن في الكلية الأكاديمية بيت بيرل، برئاسة الدكتور بوعز ليف طوف وبروفيسور قصيّ حاج يحيى، رئيس المعهد الأكاديمي العربي للتربية في الكلية. يتناول برنامج نفق الزمن توثيق ذكريات سكان البلاد، من جميع فئات وقطاعات المجتمع، مع الدمج بين ثلاثة جوانب متشابكة: التاريخ والمجتمع والتربية.

قاد المشروع في مدينة الطيبة المربّي محمود حبيب مصاروة، وهو مدرّس لمادة التاريخ وخرّيج الكلية الأكاديمية بيت بيرل، يرافقه المرشد كريم فواز هيب، عضو فريق نفق الزمن والمنّسق القطري للمشروع وكذلك أياله فينجروفيتز فيلر، المديرة التربوية لبرنامج نفق الزمن، التي قادت التدريب على المشروع والعمل المشترك على المعرض.

قريبا ستكون هناك فعاليات ومعارض ختامية للنشاط الذي أقيم في مدينة أم الفحم، وقرى عيلبون، عيلوط وكفر قرع. في هذه الأيام يتم توطيد العلاقات مع المدارس في جميع أنحاء البلاد والتي اختارت هذا المشروع للعام الدّراسي الحالي.

מתוך תערוכת שביל הזכרונות, טייבה
סיור בשביל הזיכרונות, טייבה