כניסה

סקר: הציבור היהודי בישראל, שרובו חילונים, מתייחס לערבים ולחרדים באותו אופן

סקר חדש קובע כי בקרב 59% מהציבור, הפרסומים האחרונים על התנהגות הציבור החרדי כמי שחי על חשבון החילוניים מעוררת בעיקר תחושה של כעס, ואילו
כ-31% מהציבור סבור כי גם במידה שתוטל על ערביי ישראל אחריות שווה בנטל, הם עדיין אינם צריכים לקבל זכויות שוות.

כך עולה מנתוני סקר שנערך לקראת הכנס השנתי לחברה ולחינוך של המכללה האקדמית בית ברל באמצעות  מכון המחקר TNS טלסקר.

הסקר ביקש לבדוק את עמדות הציבור בישראל כלפי מגזרים ובאופן ספציפי לגבי המגזר הערבי והמגזר החרדי. בסקר השתתפו  500 נסקרים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל.

 

מתוצאות הסקר עולה כי התחושה העיקרית המאפיינת את הציבור בהתייחס לחרדים, לאור הפרסומים המציגים את החרדים כמי  שחיים על חשבון החילונים וכמי שמפלים תלמידים במוסדות החינוך שלהם, היא באופן בולט כעס. כ- 59% ציינו זאת, בעוד כ- 16% מהציבור ציין תחושת אדישות כלפי הקהל החרדי, כ- 10% ציין תחושת הערכה וכ- 2% ציינו תחושת פחד.

תחושת הכעס בולטת יותר במיוחד בקרב הגילאים המבוגרים (50-65) שכ- 71% מהם ציינו תחושת כעס וכן בקרב חילונים שכ- 75% מהם ציינו תחושה זו .

כצפוי, ככל שמתחזקת הקרבה לדת, עוצמת הכעס כלפי הציבור החרדי פוחתת ומתגברת תחושת ההערכה. כ- 27% מהציבור הדתי חש כעס כלפי החרדים בעוד רובו של הציבור החילוני, כ- 75% חש כך.

עוד נמצא כי יותר צעירים (בני 18-29) וגילאי ביניים (30-49) חשים אדישות כלפי החרדים בהשוואה למה שחשים הגילאים המבוגרים – כ 18% מקרב כל אחד מהקהלים בגילאים אלה ציין אדישות לעומת רק כ- 8% מקרב הגילאים המבוגרים ( 50-65) .


בנוגע למגזר הערבי, מתוצאות הסקר עולה כי כשליש מהציבור ( כ- 31%) סבור כי גם אם תוטל על ערביי ישראל אחריות שווה בנטל, הם עדיין אינם זכאים  לקבל זכויות שוות.
עמדה זו מאפיינת יותר צעירים (בני 18-29) שכ- 38% מהם ציינו כך לעומת רק כ- 31% מקרב גילאי הביניים (30-49) וכ-23% מקרב המבוגרים (50-65).

כמו כן, דתיים יותר מחילוניים (46% מהצעירים, 34% מגילאי הביניים, 22% מהבוגרים) סבורים כי גם אם חובותיו ואחריותו של המגזר הערבי יהיו זהות לאלה של המגזר היהודי בישראל, ראוי שיהיו להם פחות זכויות.


לדברי ד"ר משה עמירב, ראש בית הספר לחברה ולממשל במכללה האקדמית בית ברל, 
"הציבור הישראלי יותר מהיותו פטריוט ונאמן למדינתו, שונא "לצאת פראייר" ולתת למישהו ליהנות על חשבונו. כך יוצא שהוא חש מנוצל על ידי החרדים שמשתמטים משירות צבאי מרצונם ועל ידי הערבים שהמדינה בוחרת מראש לפטור אותם משירות צבאי. מכיוון שהערבים והחרדים מהווים קרוב למחצית מבעלי פוטנציאל הגיוס לצה"ל (בגילאי גיוס), הם מותירים את חובת הגיוס למחצית מהאוכלוסייה בלבד- ציבור הצעירים החילוני , ומכאן תחושות הכעס הגדול על פי תוצאות הסקר".

 

ד"ר עמירב מדגיש כי "צריך להיזהר כי הביטוי ציבורי לכעס זה לא יביא להטלת סטיגמה על ציבור שלם ומשם לחקיקה מהסוג שאנו עדים לו לאחרונה הפוגע באושיות הדמוקרטיה. החרדים והערבים הן קבוצות מיעוטים שצפויות בעוד כשני עשורים להפוך לרוב בישראל, וכבר עתה מאתגרות את אופייה הציוני. האתגר הגדול ביותר של מדינת ישראל היא לא האויב החיצוני אלא ההשלמה והפיוס עם שני המיעוטים הללו".

 

 
תודה, הבקשה נשלחה.
מתעניינים בלימודים?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
9121*
 
9121*