כניסה
המכללה האקדמית בית ברל > על המכללה > על אודותינו > כתבות ומאמרים > ארכיון כתבות > כתבות 2011 > חירום בשגרה – טוב או רע? סקירת כנס בית ברל לחברה ולחינוך 2011

חירום בשגרה – טוב או רע? סקירת כנס בית ברל לחברה ולחינוך 2011

 
הכתבה פורסמה ב 5/4/11.

 

כנס חברה וחינוך 2011 שהתקיים במכללה האקדמית בית ברל זו הפעם השלישית נשא השנה את הכותרת "חירום בשגרה ושגרת חירום: מנהיגות מקומית ומנהיגות לאומית בשעת משבר". כמדי שנה נידונו בכנס נושאים העומדים במרכזו של סדר היום הציבורי, והשנה הוצבו  סוגיות החירום בליבת הדיון: כיצד מתכוננים בימי רגיעה לימים אפשריים של חירום? כיצד מתנהלים ופועלים כאשר עיתות החירום הופכות לפעמים לשגרה? מי אחראי על הטיפול באירועי חירום ועל הגדרת אירוע מסוים כ"אירוע חירום"? מי אחראי על תיאום המערכות השלטוניות מזה והאזרחיות מזה שעה שהוכרז אירוע חירום? וכמובן,  כיצד אירועי חירום משפיעים על היבטים כלכליים וחברתיים ומושפעים מהם?

 

בתחילת היום הזכירה פרופ' תמר אריאב, נשיאת המכללה, כי מטרתו של הכנס מדי שנה היא להפגיש בין האכסניה האקדמית לבין העושים בשלטון המרכזי ובשלטון המקומי.  לדבריה, "סוגיית החירום שנבחרה השנה מורכבת מאירועים מסוגים שונים: אירוע בטחוני, מכת טבע כמו אסון השריפה בכרמל, רעידת אדמה ואחרים... אסון השריפה בכרמל הוכיח לכולנו עד כמה האפשרות של אירוע חירום צריכה להיות מנת חלקנו בשגרה, על מנת שנתכונן באופן המתאים לכל שעשוי להתרחש". פרופ' אריאב ציינה את זכרם של שמונת הסטודנטים במכללה שנספו באסון, חלקם היו בעיצומם של הלימודים ואחרים בוגרים שאך השלימו את חובותיהם, וסיפרה כי תעודות הגמר של הבוגרים שלא הספיקו לקבלם נמסרו למשפחותיהם האבלות.

 

כמדי שנה, גם הפעם השתתפו בכנס חברי ממשלה, חברי כנסת, ראשי רשויות מקומיות, ואנשי אקדמיה שהובילו את המושבים. פתח את הכנס סילבן שלום, המשנה לראש הממשלה והשר לפיתוח הנגב והגליל. לדברי שלום, "בימים אלו כאשר העורף הפך להיות חזית, האחראים בשטח, המפקדים הם למעשה ראשי הרשויות המקומיות". שלום הדגיש כי כאשר עוסקים בתחום החירום, יש לזכור כי יש זוויות רבות להתייחסות ולא רק הזויות הביטחונית. החלטות כמו הפעלת מערכת החינוך, הכשרת מקלטים והפעלת מערכי חירום קהילתיים מתחברים לצורך של ישראל לעבור לאג'נדה אזרחית. בהתייחסו ליוזמה שהוא מוביל לסופשבוע ארוך, שבת-ראשון, אמר המשנה לראש הממשלה כי "סופשבוע ארוך יהפוך את מדינת ישראל למדינה נורמלית. סופשבוע ארוך יוסיף יום שבתון שיהיה יום חול שבו יוכלו אנשים לטייל, לעשות קניות ולבלות בחיק המשפחה. אנשים יחזרו לעבודה ביום שני אחרי מנוחה אמיתית, תפוקת העובדים תעלה, המשק הישראלי יסונכרן עם שווקי העולם, בתי הספר יעברו ליום לימודים ארוך, נשים יוכלו לעבוד שעות ארוכות יותר ולהתקדם לתפקידים בכירים והיתרונות עוד רבים".

ילד שלי מוצלח? תרומת הרשויות המקומיות לפתרון המשבר בחינוך

פרופ' דן בן דוד מאוניברסיטת תל אביב היה יו"ר המושב שעסק בתרומתן של הרשויות המקומיות לפתרון המשבר בחינוך. בדיון השתתף, בין היתר, ד"ר חאלד אבו עסבה שסקר את המצוקה הקשה במגזר הערבי ברמה היישובית, וציין את הנתון המדהים כי "מקורות ההשקעה בתלמיד היהודי גדולים פי ארבעה מאלה המושקעים בתלמיד הערבי". זאת כיוון שלדבריו, מקורות ההשקעה בחינוך במגזר הערבי מגיעים בעיקר מכיסם של ההורים ומעמותות ולא מהרשויות המקומיות כמו במגזר היהודי. ההורים במגזר הערבי שרוצים להעניק לילדיהם חינוך טוב ויש בידם אמצעים, מקימים בתי ספר פרטיים. ד"ר אבו עסבה סיפר כי על אף שרשויות ערביות רבות נמצאות תחת ועדה קרואה, בכל רשות מקומית ערבית מוקם בית ספר פרטי שבו לומדים כ-20 אחוזים מהילדים ביישוב, וכולם מיועדים לאקדמיה. עם זאת, 80 אחוזים מהילדים במגזר עדיין לומדים בבתי ספר ציבוריים, ופה נכנס תפקידו של משרד החינוך.

לדברי ד"ר אבו עסבה, ההזנחה של תחום החינוך במגזר נובעת גם מהעדר משאבי אנוש בתחום החינוך בכלל וברשויות המקומיות בפרט, שיכולים לבצע את העבודה. בין הפתרונות שהעלה ליציאה מן המשבר הציע אבו עסבה להחליף חלק גדול ממנהלי בתי הספר הציבוריים במנהלות נשים! לדבריו, בבתי הספר שבהם השתלבו מנהלות נצפו תוצאות מוצלחות ביותר.

 

משתתפת נוספת במושב, ח"כ רונית תירוש, יו"ר שדולת החינוך בכנסת, ציינה כי "ראשי ערים נאלצים להתמודד עם אתגרים בתחום החינוך כתוצאה מחוסר גמישות של השלטון המרכזי (הממשלה), ולכן רבים מהם מפנים תשומות רבות לתחום החינוך". תירוש ביקרה את ההחלטה של משרד החינוך שבחר להשקיע את תוספות התקציב שקיבל בתלמידי כיתות ז' וי' כדי לשפר את תוצאותיהם במבחנים הבינלאומיים, על פני השקעה בגיל הרך שתתרום לצמצום הפערים. תירוש הדגישה כי גם אם יושגו תוצאות טובות יותר במבחנים, הן יהיו מלאכותיות בלבד ולא יסייעו לצמצום הפערים בטווח הארוך.

 

עדות מהשטח סיפק ראש עיריית בת ים, שלומי לחיאני, שסיפר כיצד העירייה שבראשה הוא עומד מתמודדת עם המשבר בתחום החינוך. הוא שיתף את הקהל במאבק היומיומי שהוא נאלץ לנהל כראש עיר, כדי לקבל את הדברים הבסיסיים שמגיעים לו על-פי חוק. "כשנבחרתי להיות ראש עיר ב-2003 ניהלתי שיחות רבות עם מנהלים ומורים, ומהר מאוד הבנתי שאין אפשרות להזיז כלום," סיפר לחיאני. הוא הביע את דעתו כי כל עוד המבנה הפוליטי בישראל הוא כמו שהוא, אין יכולת לבצע רפורמה בשום תחום – בין אם חינוך, רווחה או  שיכון – והתוצאה ניכרת בכל תחומי החיים. כיוון שכך, כל שנותר זה לשמור על הקיים. שינוי משמעותי בחינוך יוכל לנבוע רק משינוי בשיטת הממשל הנוכחית, שבה מתקיימות  בחירות כל שנתיים-שלוש.

לחיאני הדגיש את הקשר בין המצב הסוציו-אקונומי להצלחה בלימודים. לילד רעב אין כל אפשרות להצליח בלימודים, ולכן חשוב לאתר את הילדים שאין להם תנאים בסיסיים מבית, ולסייע להם. נוסף על כך, חשוב מאוד להשקיע גם בהורים, ואת זה עושים בבת ים באמצעות סדנאות להורים בתוך בתי הספר, הרצאות בנושא אלכוהול וסמים, ומרכז לטיפול באלימות במשפחה.

הדיון במושב השני הסתיים במסקנה שחייבת להיות דיפרנציאציה בתקצוב של מערכת החינוך: ילד בסביון או בבת ים יקבל תקצוב שונה מילד ברהט. זה אומנם לא יהיה שוויוני, אבל זה יהיה צודק.

 

אחרי הפסקת הצהריים התקיים טקס אזכרה לשמונה מתוך 44 הצוערים שנספו באסון השריפה בכרמל, שהיו תלמידי בית הספר לחברה ולממשל במכללה. הכנס שנשא את הכותרת, "חירום בשגרה ושגרת חירום", עסק, בין היתר, בטיפול במצבי חירום מקומיים כדוגמת נפילת הטילים בדרום הארץ כמו גם אסון השריפה בכרמל, בהיבטים מקומיים מול היבטים ארציים.

יפה לוי אמו של מוריץ לוי ז"ל, אחד הצוערים שנספה באסון, סיפרה כנציגת המשפחות השכולות על בנה – בוגר בית הספר כדורי, שאהב ספרים והיה צייר קריקטורות מוכשר. פרופ' ישראל קים, לשעבר ראש תכנית קרימינולוגיה בבית הספר לחברה ולממשל, ומי שלימד את הצוערים, ומאיר עמר, כלאי מהשב"ס, ספדו לנספים.

מי מטפל בך? כלכלה וחברה בין שלטון מקומי לשלטון מרכזי

"מדיניות 'שב ואל תעשה' שבה נוהגת הממשלה הנוכחית בשנתיים האחרונות גרמה לבזבוז אשראי גדול שכמעט הסתיים," סיכם ח"כ שאול מופז, יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. מופז הזהיר שחוסר היכולת לבצע הידברות מדינית בתקופה הרת גורל שבה מתערער המשטר במדינות שסביבנו, משדרת חולשה ומסוכנת לישראל כי היא עלולה לקרב אותנו חלילה לעימות, שעל רקע המציאות הנוכחית במזרח התיכון יהיה קשה וכואב יותר מהעימותים שידענו עד היום.

עוד ציין מופז כי על רקע חוסר הוודאות וחוסר היציבות באזור, עומדת בפני ישראל המשימה המורכבת של מציאת איזון בין היכולת להעניק ביטחון שבשגרה לאזרחים, ובמקביל עיסוק בהסדרים מול העולם הערבי.

החירום הפך לשגרה

בסוף היום נעל את הכנס ד"ר אורי ארבל-גנץ, ראש בית הספר לחברה ולממשל, שהצביע על כמה הסכמות רחבות שהעלו המשתתפים במהלך היום:

 

  1. השיח בישראל בנושאים של "חירום" ו"שגרה" מתמקד באופן מובהק בענייני ביטחון. גם כאשר עוסקים במישורים אחרים, המונחים והמושגים שאובים מתחומי הביטחון. שיח זה מטשטש את החשיבות הרבה של כל יתר התחומים האזרחיים המושפעים והמשפיעים על שגרה ועל חירום: חינוך, כלכלה, רווחה, הגנת סביבה, תחבורה ולמעשה כל תחום בחיינו. לכן יש להרחיב את השיח הציבורי אל שאלות של שגרה וחירום בתחומים אזרחיים.
  2. "מצב חירום" היה מאז קום המדינה לשגרה. למעשה, החברה הישראלית אף פעם לא הייתה במצב של שגרה שאין בה כוננות חירום. מציאות זו מעלה שאלות עמוקות במישור הפילוסופי והעיוני – מה משמעותו של המושג "חירום" אם זה הפך כבר ל"שגרה" – אולם במישור המעשי יש להתכונן ביתר רצינות ובחשיבה מערכתית על היערכות למצב שבו תקרוסנה המערכות האזרחיות, בין אם בגלל פגעי מזג אוויר קיצוניים, רעידות אדמה, ובין אם עקב משבר כלכלי במקום כלשהו בעולם שישפיע על ישראל. הכנות שכאלה מחייבות שיתוף פעולה נרחב בין משרדי ממשלה, ובחינת המודל המתאים לישראל בניהול מצבי חירום.
  3. תהא הסיבה למצב החירום אשר תהא – הרשויות המקומיות יהיו אלה שיידרשו לטפל בכך, ולו בשלבים הראשונים. הוסכם על המשתתפים כולם כי כל אירוע חירום הוא לפני הכל אירוע מקומי, גם כאשר הוא מתרחש בכמה אזורים בה בעת. רק כעבור שעות, לעתים יממה, יוכלו המערכות השונות במישור הלאומי להשתלב ולסייע בטיפול. לפיכך יש לחזק לא רק את יכולתן של הרשויות המקומיות לטפל באירועי חירום, לרבות הגדלת המשאבים לשם כך והקצאת הסמכויות הנדרשות לטיפול במצבי חירום, אלא גם לייעל באופן ניכר את מנגנוני התיאום בין השלטון המקומי לבין השלטון המרכזי – על מגוון המשרדים והמערכות בו.
  4. מערכת החינוך סובלת שנים ארוכות מקיצוץ משמעותי במשאבים ומנסיגה בהישגיה, ויש לכך גורמים רבים. כל המשתתפים ציינו את חשיבותה של מערכת החינוך הן בחינוכו של דור העתיד ויצירת תשתית ללימודים גבוהים במוסדות להשכלה הגבוהה, והן כמערכת העיקרית שבאמצעותה ניתן וצריך להטמיע דפוסי התנהגות בחירום בקרב האוכלוסייה האזרחית. התנהגות אזרחים נכונה בחירום יכולה להקל מאוד על אופן הטיפול באירוע על ידי הרשויות, ולכן יש לבחון כיצד לרתום את בתי הספר ואף את מערכות החינוך הבלתי פורמלי לשינוי דפוסי ההתנהגות האזרחית בחירום.
  5. ד"ר ארבל-גנץ סיכם וציין כי במהלך הכנס הציגו אחדים מהמשתתפים גם הישגים והצלחות בכל הקשור בהתמודדות עם מצבי חירום חברתיים, כלכליים ואפילו מול אסונות. המסר המרכזי הוא, כי מנהיגות אמיתית יכולה להביא לתוצאות טובות למרות אילוצים של ממש, בעיות וקשיים ביורוקרטיים, פוליטיים ואחרים. מנהיג אחראי יכול להוביל את הרשות המקומית להישגים כאשר הוא פועל באופן שקול, נחוש וישר.

 

 

 

 

 
תודה, הבקשה נשלחה.
מתעניינים בלימודים?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
9121*
 
9121*