בימים אלה שבהם אנחנו נאלצים להישאר בבית, מרכזת גלריית המדרשה - הירקון 19 המלצות לתכנים מעניינים ברשת של מרצים לאמנות וקולנוע, חינוך, תרפיה ותיאוריה, שמלמדים בפקולטה לאמנויות - המדרשה. בכל שבוע נפרסם שתי המלצות חדשות של מרצים שונים.

המלצתו של גלעד מלצר, מרצה במדרשה
"כמעט כולנו מחוברים לשירות כזה או אחר של סרטים וסדרות. אבל לאן לפנות על מנת להתחבר לקולנוע "שונה"? אוונגרד? ניסיוני? וידיאו ארט?
אז חוץ מלאתר המשובח UBU אפשר לפנות לרשימה המטורפת "קדחת הבידוד", שיצרה האמנית קייט ליין, בה למעלה מ-1,500 סרטים, וידיאו, לפי קטגוריות בתחתית המסמך - מדושאן ועד ההווה, מכל רחבי העולם.
ושימו לב שהקטגוריה האחרונה היא... אתרים. לעוד, ועוד ועוד."
צפייה מהנה >>
המלצתו של דני מוג'ה, ראש המחלקה לקולנוע, המדרשה
"פעם בקפריסין ראיתי סרט סיני קצר: מנורת חמאת היאק (הבמאי: ווי הו), 16 דקות: צלם נודד והאסיסטנט שלו מזמינים נוודים טיבטים להצטלם על רקע לבחירתם. הודות לפסטיבל הסרטים הקצרים בקלרמון פראן ניתן יהיה לצפות בו היום, 2 באפריל, וביום ראשון, 5 באפריל, בשעה 18:00 בשידור חי.
אין צורך להבין סינית על מנת להתמוגג ולצאת מהדעת מבלי לצאת מהבית!
מי שנתפס יוכל להמשיך למקבץ הסרטים המגוון שממשיך אותו."
המלצתה של ד"ר חוה ברונפלד שטיין, ראש התכנית לתואר שני בחינוך לאמנות, המדרשה
ד"ר חוה ברונפלד שטיין, ראש התוכנית לתואר שני בחינוך לאמנות, בוחרת על תוכן מחוץ לרשת וממליצה לקרוא ספרו של קרל אובה קנאוסגורד "מוות במשפחה". הקשיבו לחוה מקריאה את הפתיחה של הספר.
קריאה והאזנה נעימה >
המלצתה של אורלי סבר, מרצה במדרשה
"אני רוצה להמליץ על האתר ART 21, בהפקה של ה- PBS, רשת טלוויזיה ציבורית הפועלת כמלכ"ר וידועה בתכניה האיכותיים בתחום התרבות (בין היתר).
ניתן למצוא באתר מגוון גדול של ראיונות עם אמנים עכשויים מכל העולם, בעיקר אמנים מרכזיים מהמיינסטרים האמנותי. הראיונות מתרכזים בתהליכי עבודה שלהם לקראת תערוכות, בסטודיו שלהם ובשיחות אינטימיות על היצירה שלהם."
לכניסה ולצפייה באתר >
המלצתו של אהד פישוף, מרצה במדרשה
"אני ממליץ על ״בבית״, תכנית הרדיו החדשה של אילן וולקוב ברדיו חלאס. אילן, למי שלא מכיר, הוא מנצח, מוסיקאי, שליח מצווה של מוסיקה חדשה והמייסד ומנהלו המוסיקאי של פסטיבל טקטוניקס. מאז הסגר הוא מתעל חלק מהתשוקה האינסופית שלו למוסיקה, לתכנית רדיו חדשה ומעולה, שהוא משגר לרשת מביתו, בקצב הנמרץ המאפיין אותו (יש כבר שבע תכניות)."
האזנה נעימה >
המלצתה של אפרת גלנור, מרצה במדרשה
"אני ממליצה על שתי אפשרויות הנוגעות לציור ולחוויית הצפייה וההבנה של ציור:
1. אתר המאפשר לעקוב אחר הרסטורציה של מזבח גנט (The Ghent Altarpiece) של האחים ואן אייק שהחלו ב-2010.
כ-70% ממזבח גנט שהכרנו לא היה של הואן אייקים, אלא ציור (או "שימור") מהמאה ה-16 וה-17 של מי ששיפץ את המזבח, כך שלא ניתן היה לראות את הציורים המקוריים עד שנעשתה הרסטורציה.
- באתר אפשרויות לראות תקריבים נפלאים של הציורים. לחצו כאן >
- הרצאה של Hélène Dubois, ראש פרוייקט השחזור, שמספרת בין השאר מדוע לטלה המצויר על המזבח (המסמל את ישו) היו 4 אוזניים ולא 2. לחצו כאן >
2. שיחה קצרה עם הציירת העכשווית Cecily Brown בה היא מספרת על היחס בין ציור מופשט ופיגורטיבי ועד כמה הפרדה מוחלטת ביניהם עלולה לפספס משהו מהותי. היא גם מזכירה שנקודת המוצא שלה לאחד הציורים היא הציורYoung Spartans Exercising של אדגר דגה מ-1860, שאהוב עלי והשפיע עלי מאוד. לחצו כאן >
המלצתה של אתי יעקובי, מרצה במדרשה
"בחרתי להמליץ על סרטם של סידני פולק ואלן אליוט "חסד מופלא" (amazing grace), תיעוד הופעתה של ארתה פרנקלין משנת 1972 בכנסיה קטנה בלוס אנגלס במשך שני לילות. הסרט יצא להקרנה רק בשנת 2018 בגלל מחדלים של ההפקה ובעיות משפטיות, והתאפשר לצפייה רק לאחר מותה של אריתה באישור המשפחה.
בהופעה יש משהו חד פעמי שקשור באמנות גדולה מהחיים.
הופעה בלתי נשכחת. זמרת בלתי נשכחת. והזמנה לחוויה שהיא חסד מופלא. מתאים במיוחד לצפייה בימים הנוכחיים.
לינק לטריילר >
הסרט השלם ניתן לצפייה באתרים השונים ובכבלים."
המלצתו של אורן אליאב, מרצה במדרשה
אורן אליאב ממליץ על ספר ועל תוכנה חינמית להפקת מוזיקה אלקטרונית, ומאפשר הצצה לעמוד הסאונדקלאוד שלו:
1. ספר: Thomas Pynchon – Against the Day
תומס פינצ'ון, סופר אמריקאי מתבודד שאיש אינו יודע איך הוא נראה, ואם הוא עדיין חי בכלל, הוא פלא תבל ספרותי. ימי הקורונה הם הרקע המושלם לצלילה לתוך יצירתו Against The Day מ- 2006. Against the Day הוא מכניזם עצום ורב מימדים שעלילתו נפרשת בערך מהיריד העולמי בשיקגו ב-1893 ועד כמה שנים אחרי מלחמת העולם השנייה. אז, כמו עכשיו, סדרי עולם משתנים במהירות לנגד עיניהם הפעורות של אזרחי העולם. גלגלי השיניים של פינצ'ון נעים לכל הכיוונים: סיפורים בתוך סיפורים, חלונות שנפתחים למראות. העבר, ההווה והעתיד משתברים זה בזה. פינצ'ון בורא בספריו חיזיון מוזר ומצחיק, מהפנט ונוגע ללב, שלא ניתן להסיר ממנו את המבט אפילו לשורה אחת.
כמו כל דבר מופלא, Against The Day לא ניתן לסיכום או לתמצות. זהו רומן חד פעמי, קטגוריה בפני עצמה, שבה אירועים מסוגים שונים ומזמנים שונים רוחשים ומתערבבים זה בזה: הפוליטי, המאגי, המדעי, המיני, הכלכלי, הרגשי, הספקולטיבי, הביולוגי, המיסטי, ההיסטורי, האסטרונומי, הגיאוגרפי – הכל מבעבע דרך חייהן של שתי משפחות: Rideout ו-Traverse, ודרך הרפתקאות חבורת צופים מתבגרים, המתכנים The Chums of Chance, אשר משייטים בכדור פורח ומקבלים הוראות הפעלה ממקור עלום שם. לצידם מופיעות דמויות היסטוריות כמו ניקולה טסלה או תומס אדיסון ועוד מאות דמויות בדיוניות, משעשעות, מפחידות, מרתקות ואנושיות מאוד.
דרך פינצ'ון, אנו עדים להופעתו המשוחררת ביותר של הדמיון האמנותי. מסלולי העלילה התלולים עוברים מוטציות ושינויים ללא הרף עד העמוד האחרון מבלי לאבד אנרגיה או הקשר. זהו לא רק רומן של רעיונות, זהו רומן על המחשבה עצמה ופלאותיה.
ספרו של פינצ'ון דורש קשב, זמן, עקומת למידה ו-בידוד ביתי בצל מגיפה עולמית. כדאי לחשוב על עליו בתור תחביב חדש. מסביב לשמונת הרומנים של פינצ'ון יש עולם שלם של ספרות מחקר, פרשנויות, בלוגים ועמודי אינטרנט.
שווה להיעזר בעמוד ה-wiki של Against the Day
ולבדוק את הפודקאסט Pynchon in public
כתיבתו של פינצ'ון פועלת על תדר מסוים, דחוס מאוד (אך גם פיוטי, מצחיק ואף אדיוטי לא פעם). לוקח זמן להתרגל. כל פסקה יכולה לתפקד כרומן שלם בספר אחר. אבל אחרי שמתרגלים, זהו מקור עונג בלתי נדלה. כליווי לספר, אני ממליץ על גרסת האודיובוק, אותה מקריא בכישרון אדיר Dick Hill, שמיטיב לאפיין את הדמויות ולהגיש את המבטאים והדיאלוגים ובעיקר מצליח להעביר את הרוח הטובה והמטורפת שנושבת מהספר רחב הלב ורחב היריעה הזה.
הספר: https://www.goodreads.com/book/show/409.Against_the_Day
אודיו: https://katzr.net/351369
2. תוכנה: Live 10 Ableton
תוכנת המרצדס של הפקת המוזיקה האלקטרונית, Abelton Live פותחת את שעריה ומאפשרת הורדה בחינם והתנסות ל-90 יום. אם תמיד רציתם ליצור מוזיקה אלקטרונית, זה הזמן ללמוד וליהנות. https://www.ableton.com/en/trial/
3. מוזיקה:
עמוד הסאונדקלאוד שלי, עם סטים מובחרים שאספתי עם הזמן. למי שבעניין: https://soundcloud.com/oreneliav1
המלצתו של ד"ר שי בידרמן, מרצה במדרשה וראש רשות המחקר במכללה האקדמית בית ברל
"הפיתוי להמליץ על צפיית בינג' בסדרת ערוץ 4 הבריטי/נטפליקס "מראה שחורה" (ודומותיה) נמוג אל תוך שידורי החדשות בערוצים השונים, שמציגים בפנינו את המציאות כמראה (שצבעה השחור אינו אלא עדות לקריסה תרבותית, פילוסופית וערכית). לפיכך, אין אלא לתור את מחוזות האסקפיזם של המדיום בחיפוש אחר טיפול פסיכו-פילוסופי מעודן יותר. אני ממליץ בחום על שני מטפלים (שהם שלושה): צ'רלי צ'פלין, מטפל מסור וותיק, והאחים יואל ואיתן כהן, נציגי דורנו. בין אלו הייתי שט להנאתי במורד נהר הבינג', מתענג על הדיקטטור הגדול (1940) (כתחליף לבני דמותו העכשוויים), עובר משם לאורות הכרך (1931) וזמנים מודרניים (1936) (רק כדי לראות איפה היינו), ממשיך משם לארץ קשוחה (2007) והאיש שלא היה שם (2001) (רק כדי לראות לאן התדרדרנו), ומקנח (מעשה אופטימיסט חסר תקנה) בבלדה על באסטר סקרגס (2018) וביחי הקיסר (2016). אחרי בינג' כזה לא תרצו יותר לצאת מהבית. אבל ממילא אי אפשר. ואין למה."
המלצתה של אורית חסון ולדר, אמנית ומרצה במדרשה
"המלצות התרבות שלי עברו דרך כמה "שערים" המאפיינים את התקופה המוזרה הזו: התנסויות טכנולוגיות חדשות וחשיפה לידע בפלטפורמות של תרבות, שינויים תעסוקתיים ומשבר כלכלי, סולידריות, תחושת כליאה והסגר ושהייה ארוכה בבית עם המשפחה. כל אלו הובילו אותי להמלצות הבאות:
1. הזמנה להשתתפות בסדנאות חינמיות במוסד לאמנות וטכנולוגיה Gray Area בסן פרנסיסקו לרכישת מיומנויות חדשות, המיועדות לאמנים, מעצבים ומוזיקאים, בהמלצת חבר טוב שלי - ד"ר נדב הוכמן, מנהל במקום: https://www.patch.grayarea.org/
2. המלצות לשני סרטים דוקומנטרים שראיתי בשני פסטיבלי דוקאביב, הנקשרים למשבר הכלכלי ביוון וספרד ומציעים פתרונות יצירתיים לחיים שאחרי משבר, התבוננות מחוייכת בעולם ובחיים, עם דוק של עצבות, הומור ואמונה.
הראשון, סרט בבימוי של מריאנה אקונומו, נקרא בעברית :"קונצרט לעגבניות". אחד מגיבורי הסרט למד פילוסופיה וחוזר לכפר הולדתו עם קבוצת נשים מבוגרות (ביניהן דודתו) וזרעי עגבניות שנשמרו מאות שנים. הוא מגדל, מטפח ומקים עסק למוצרי גורמה. בדרך הוא שואל שאלות על טעם אמנותי, על תרבות גבוהה ותרבות עממית, כשהוא עורך בשדות ניסוי בו הוא משמיע לעגבניות מוזיקה בסגנונות מוזיקליים שונים (בין מוזיקה יוונית, עממית, ומוזיקה קלאסית), ובודק מתי הן צומחות יותר. בדרך הוא משתף אותנו במחשבות פילוסופיות על משברים כלכליים, על גלובליזציה, על כסף והשתכרות ועל האופציה לחזרה לחקלאות מקומית, ועל האטה בקצב החיים. הוא מראה לנו את כוחה של סולידריות הכל בהרבה הומור ושנינות.
לטריילר: htttps://vimeo.com/315176567
לצפייה בתשלום סמלי: https://vimeo.com/ondemand/whentomatoesmetwagner
הסרט השני: Lots of Kids, A Monkey and a Castle, "הרבה ילדים קוף וטירה". הבמאי הספרדי גוסטבו סלמרון נולד במשפחה מרובת ילדים ושמחה עם אם יוצאת דופן. הוא עוקב אחרי עברה ההיסטורי של משפחתו, אחרי הקריסה הכלכלית, כשהגיבורה היא אמו המצחיקה עד דמעות. הוא מחטט במגירות הבית שמציפות סיפורים מורבידיים מן העבר, מורבידיות השזורה בתעלולים מצחיקים שילד עושה לאמו. ניר פרבר, חבר ופרוגרמר בכיר בדוקאביב, כתב על הסרט: "הרבה ילדים, קוף וטירה" המשגע של גוסטבו סלמרון, השאיר אותי אחוז צחוק ורווי געגועים לתמונת נוף בה מעולם לא הייתי, נעוץ בלב הבית, חולייטה, האמא הגדולה שהיא גם מספרת סיפורים שנונה ואישיות קומית בחסד. באחוזה מתגלים בארונות ובפינות החבויות אינסוף חפצים מופרכים וחסרי ערך כביכול - ועל כולם עד האחרון חולייטה מגנה בחירוף נפש, שכן מבחינתה הם מציירים את המורשת המשפחתית".
ניתן למצוא בתשלום סמלי כאן: https://www.amazon.com/Lots-Monkey-Castle-Julita-Salmer%C3%B3n/dp/B07QWNJ29Z
3. בתקופה בה חלקנו מרגישים כלואים בנסיבות חיים שנכפו עלינו, עם הגבלות בחופש התנועה, אני מפנה לדוקו-המוזיקלי "סונג בירדס", שיצר הבמאי הבריטי בריין היל בכלא של נשים, בו הן מופיעות כ"נון אקטורס" (שחקניות חובבות), משחזרות, מציגות את סיפור חייהן ומדברות על הנסיבות הקשות שהובילו אותן לפשע. שירה, ריקוד וסצינות מבוימות פוסטמודרניות, צפויות לנו, המשלבות ומערבבות סגנונות וז'אנרים קולנועיים:
https://youtu.be/GMGt4BfA_NA
4. ואי אפשר ללא מחווה לאיטליה האהובה, שסבלה כל כך במשבר הקורונה. הנה קישור לאמן איטלקי (שחי בלונדון), שראיתי בסאצ'י ואהבתי מאוד, שמשלב צילום וקראפט:
https://www.saatchigallery.com/artists/maurizio_anzeri.htm44
http://maurizioanzeri.com/