כניסה
פרטי התקשרות
כתובת
שעות קבלה
טלפון
דואר אלקטרוני

סדר יום מחקרי חדש בחברה הערבית

ד"ר עלי ותד

ביום א' 29.1.17 קיים מרכז המחקר של המכון האקדמי הערבי לחינוך סדנתה דיון בנושא: סדר יום מחקרי חדש בחברה הערבית". שני חוקרים בולטים הציגו את מצב המחקר בחברה הערבית: ד"ר מוהנד (מוסטפא) מחאג'נה, מרצה במכון האקדמי הערבי לחינוך, וד"ר רמזי חלבי, מרצה באוניברסיטה הפתוחה, לשעבר ראש עיריית דליית אל-כרמל וחבר ועדת הפרסים במפעל הפיס.

ד"ר עלי ותד בירך על היוזמה של מרכז המחקר שמציבה כיוון חדש, וד"ר סאמי מחאג'נה, ראש מרכז המחקר, פתחה את הסדנה והציג את שני המרצים.

ד"ר מוהנד מחאג'נה, סקר את עבודות התואר השני והתואר השלישי שנעשו באוניברסיטת חיפה בידי אקדמאים ערבים, והראה שלא היה בהן כל ניסיון ליצור ידע חדש אותנטי וייחודי לחברה הערבית בישראל. בהמשך הציג סקירה בשלושה שלבים על אודות מחקרים שנעשו על החברה הערבית מאז קום המדינה: השלב הראשון – מקום המדינה ועד תחילת שנות השמונים, המחקרים בשלב זה ניזונו מהגישה התיאורטית של המודרניזציה; השלב השני – החל אחרי הסכם אוסלו, שלב זה התאפיין בעובדה שמספר החוקרים הערביים עלה על מספר החוקרים היהודיים. דור זה של חוקרים פיתח שני רעיונות מרכזיים: החברה הערבית בישראל היא חברה ילידית (indigenous society), ומדינת היהודים. המחקרים בשלב זה התמקדו סביב שני רעיונות אלה; השלב השלישי שהחל לפני כחמש שנים מתמקד בסוגיית יחסה הקולוניאלי של המדינה לתושביה הערבים.

ד"ר רמזי חלבי הציג את השפעת השינויים הכלכליים על החברה בישראל בכלל ועל החברה הערבית בפרט, תוך התייחסות לגורמים לפער בין שתי האוכלוסיות. כמו כן הוא הציג את מאפייני השלטון המקומי בישראל ואת האתגרים העומדים בפני הרשויות המקומיות הערביות בישראל. לדידו קיימים שני מכשולים בולטים: אפליה ממסדית בולטת, ודפוס הבחירות החמולתי בחברה הערבית אשר מחבל בתפקודו של ראש הרשות המקומית בחברה הערבית.


 
תודה, הבקשה נשלחה.
מתעניינים בלימודים?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
9121*
 
9121*