כניסה

פילוסופיה עכשיו - סדרת הרצאות חדשה בגלריית המדרשה

הרצאה 2 - פוסט-אמת / עלמה יצחקי

הפילוסופיה מטבעה מחפשת תשובות מוחלטות לשאלות נצחיות. אלא שברגעים דרמטיים במהלך ההיסטוריה, מוצאת עצמה הפילוסופיה במפגש ישיר עם המציאות העכשווית, מגיבה ונדרשת לפעול ביחס לנושאים שעל סדר היום הציבורי. האפולוגיה של סוקרטס, כתיבת החוקה של קורסיקה על ידי רוסו, המעורבות של סארטר בהפגנות הסטודנטים בפריז, הכליאה של ראסל בעקבות השמעת עמדות פציפיסטיות – אלו הן דוגמאות ספורות לנקודות מפגש כאלה בין הפילוסופיה לאקטואליה.
בשנה שעברה, נערכה ב"גלריית המדרשה - הירקון 19" הסדרה ״פילוסופים מתים״ – שערכה מבוא להכרות עם ההגות של פילוסופים מן העבר, תוך התייחסות לשאלת הרלבנטיות שלהם למציאות האקטואלית.
בהמשך למהלך זה, נבחן השנה שורה של נושאים אקטואליים, שעל סדר היום הציבורי העכשווי מנקודת מבט פילוסופית. בין המושגים שנדון בהם: צמחונות, פוסט-אמת, פורנוגרפיה, שמאל ועוד.

עורך: נמרוד מתן - ראש תחום הלימודים העיוניים במדרשה - פקולטה לאמנויות, עוסק בפילוסופיה ובשירה.
בין הדוברים - יונתן סואן, עלמה יצחקי, פיוטר שמוגליאקוב, ענת מטר, חיים דעואל לוסקי.

פוסט אמת
אנחנו חיים, כך נאמר, בעידן של "פוסט-אמת" ו"פוסט-עובדות", מונחים שנכנסו לשיח הציבורי בעקבות קמפיין הברקזיט בבריטניה ובחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארצות הברית. המונח פוסט-אמת אינו מתייחס לעובדה הידועה היטב שפוליטיקאים משקרים, אלא לכך שעצם ההבחנה בין אמת, שקר ודעה מתערערת, ואין בכוחן של עובדות להגביל או לכוון את השיח הציבורי. פוליטיקת פוסט-אמת קשורה, מחד, בערעור שיטתי על מעמדם של מקורות וערוצי ידע סמכותיים, דוגמת התקשורת הממוסדת, הקהילה המדעית והדרג הציבורי בממשל; ומאידך, לאופן הפצת המידע ברשתות החברתיות היוצר "תיבות תהודה" סגורות שבהן משתמשים נחשפים לגרסאות שונות בתכלית של המציאות. פרשנים והוגים מזהירים כי פוליטיקת פוסט-אמת מערערת את יסודות הדמוקרטיה והשיח הציבורי, ואף השוו את האקלים הפוליטי הנוכחי לתרבות השקר המאורגן והכתיבה-מחדש של ההיסטוריה במשטרים טוטליטריים. על מנת להתנגד לתהליכים אלו, כך נטען, עלינו לשקם את השיח הרציונלי, המדעי והנאור, המקדש עובדות ומגדיר סטנדרטים ברורים לביסוסן.
אך האם הפוליטיקה של העידן הנוכחי אכן רחוקה יותר מן האמת והעובדות מהפוליטיקה של העשורים הקודמים? האם ניתן לטעון למושג אמת נקי מאינטרסים וכוח? והאין הניסיון לכפוף את השיח הפוליטי לסמכותה של אמת אובייקטיבית וניטרלית מייצג בפני עצמו ריאקציה אנטי-דמוקרטית? על מנת להשיב על שאלות אלו, נפנה לשני מאמרים קלאסיים של חנה ארנדט: ״אמת בפוליטיקה״ ו״שקרים בפוליטיקה״, הבוחנים בצורה יסודית מעמדם של האמת והידע, את היחסים שבין אמת לכוח, וכן את מקומם ההכרחי של השקר הבדיה בספירה הפוליטית.

עלמה יצחקי - אמנית וכותבת, עוסקת בפילוסופיה פוליטית ופילוסופיה של האמנות, כתבה את עבודת הדוקטורט שלה על תפיסות של פעולה באמנות עכשווית לאור מושג הפעולה הפוליטית של חנה ארנדט. מלמדת במכללת שנקר.

פרטי האירוע
מארגן האירוע
תאריך
09/04/2018
שעת האירוע
19:30
מקום האירוע
הירקון 19, תל אביב
עלות
כניסה ללא תשלום
מידע נוסף
טלפון
דואר אלקטרוני
אתר אינטרנט
 
אתר אינטרנט
אתר אינטרנט
תודה, הבקשה נשלחה.
מתעניינים בלימודים?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
9121*
 
9121*