כניסה
המכללה האקדמית בית ברל > المعهد الأكاديمي العربي للتربية > خدمات أكاديمية > مكتبات > اصدارات المعهد > اصدارات لمحاضري المعهد > משנתו הלשונית של ר"י חיוג' מבעד למונחיו במקורם הערבי ובתרגומם העברי-ד"ר עלי ותד
פרטי התקשרות
כתובת
שעות קבלה
טלפון
דואר אלקטרוני

משנתו הלשונית של ר"י חיוג' מבעד למונחיו במקורם הערבי ובתרגומם העברי-ד"ר עלי ותד

על הספר

משנתו הלשונית של ר"י חיוג' מבעד למונחיו במקורם הערבי ובתרגומם העברי

(כולל מילון קונקורדנציוני)

המדקדק יהודה בן דוד חיוג', הידוע בכינוי, חיוג', חי ופעל בספרד סביב שנת 1000 לספירה. הוא אחד מגדולי המדקדקים העבריים שבכל הדורות. הוא הפך את הדקדוק העברי למדעי שקול ושיטתי. חיוג' הרצה את דבריו בלשון הערבית ובנה את הרצאתו כמעט רק ממונחים מקצועיים, רובם נכנסו לראשונה לספרות הדקדוק העברית. מחידושיו הגדולים היו המושג הפונטי והמורפו-פונמי העקרוני "אלסאכן אלליין" (= "השוכן החלק" או "הנח הנעלם") ובעקבותיו הקביעה המהפכנית, שגם השורש העלול והשורש הכפול בעברית הם בני שלוש אותיות. תפיסה זו יציבה וקיימת גם במדע הלשון בימינו.

החיבור של ד"ר עלי ותד מעמיד לרשות הקוראים תרומה כפולה ומכופלת: באשר הוא נותן מילון קונקורדנציוני מלא של המונחים המקצועיים בהרצאת דברי חיוג' במקורם הערבי ובתרגומיהם העבריים, ובכך הוא מאפשר לחוקר ולמעיין להגיע בנקל אל כל ההיקרויות של כל מונח נתון בחיבורי חיוג', לעמוד על טיבו, ללבנו ולבררו; באשר הוא משרטט דיוקן מדעי של חיוג' על ידי מיצוי כל המושגים שבתורתו; באשר הוא מאפשר להשוות את המונחים של חיוג' למונחים שהיו מקובלים בספרות הדקדוק הערבית של זמנו, כפי שהשווה המחבר עצמו עם מונחי המדקדקים סבויה ואבן ג'יני, ובכך הוא נותן מקום לאמוד את מידת האימוץ של חכמת הלשון הערבית מחד גיסא ואת מידת החידוש שבדברי חיוג' מאידך גיסא, ובאשר הוא מאפשר לעמוד על שלב חשוב בהתפתחות המינוח הדקדוקי העברי.

יגיעה רבה הושקעה בכינוס החומר, בבירורו, במיונו ובניתוחו, ושכרה מעתה יהא בצדה: שום חוקר, בין המתעניין בחוכמת הלשון בימי הביניים בכלל, בין המבקש לעיין בתרומתו הייחודית של חיוג' בפרט, לא יוכל לוותר על כלי מחזיק ברכה זה.

 

על המחבר:

ד"ר עלי ותד הוא מרצה בכיר בחוג ללשון וספרות עברית במכון האקדמי הערבי לחינוך במכללה האקדמית בית ברל. שלושה הם תחומי התמחותו: מילונאות דו-לשונית: עברית-ערבית של העברית עפ"י נוסח שומרון, הלשון העברית של תקופת ימי הביניים והכשרת מורים בחברה הערבית בישראל. הוא פרסם מחקרים שהתפרסמו בארץ ומחוצה לה.

 

7iog.jpg

 
תודה, הבקשה נשלחה.
מתעניינים בלימודים?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
9121*
 
9121*