מאמר זה יעסוק בשימושים הרבים והמגוונים בתוכנת ה- PowerPoint, המוכרים והפחות מוכרים. שימושו העיקרי של הפאוורפוינט, לפי מפתחי התוכנה, היה לשמש ככלי להכנת מצגות גרפיות והצגתן באופן אלקטרוני על מסך המחשב או על מסך הקרנה רגיל. היסטורית, התוכנה החליפה את מטול השקפים - קופסה שהיו מניחים עליה שקף ובאמצעות אלומת אור שהוקרנה מתחת לשקף, השקף היה מוקרן על הקיר. המכשיר הזה עדין קיים אך השימוש בו הולך ופוחת עם השנים.
מצגת בתוכנת הפאוורפוינט, בתפקידה המסורתי, בנויה משקופית אחת לפחות. בלחיצת כפתור עוברים מהצגה של שקופית אחת לבאה. בתוכנה ניתן ליצור תרשימים וגרפים, שקופיות, תדפיסי שקופיות, כותרות וכל חומר מצגות אחר. כמו כן ניתן לשלב בה קובצי קול, קובצי וידאו, תמונות ואנימציות.
קובץ המצגת נשמר, כברירת מחדל, בסיומת pptx.
חלק א' - השימוש בפאוורפוינט כעורך גרפי
במהלך השנים עם השימוש הרב בתוכנה מצאנו לה שימושים גרפים שונים, לדוגמא: עיצוב כרזות (פוסטרים) בגדלים שונים, משחקי שולחן, כרטיסים, קלפים ויצירת משחקי לימוד ממוחשבים ועוד.
תוכנת הפאוורפוינט מגיעה בחבילת האופיס של חברת מיקרוסופט. היא מאוד זמינה, היא קיימת ברוב המחשבים הבייתים, בהרבה מקומות עבודה ובחלק גדול מבתי הספר. בהסדרים מיוחדים של מיקרוסופט עם מערכת החינוך ניתן לרכוש את החבילה לצרכים חינוכיים במחיר מאוד מוזל.
לכן במערכת החינוך, כמו בבית, מרגע שהשקענו כסף בחבילת תוכנות זו, לעיתים קרובות אלה התוכנות היחידות בהן נשתמש. בהעדר מימון נוסף אני נאלצים להסב את השימוש המקורי של הפאוורפוינט ולהשתמש בו לצרכים נוספים. נסיוננו מראה שהתוכנה בעלת יכולות גרפיות מצויינות. החיסכון עבור המשתמש הוא לא רק בכסף, אלא גם בזמן הלימוד של תוכנות חדשות.
ננסה לסקור את יתרונות השימוש בפאוורפוינט כעורך גרפי:
שינוי גודל במת העבודה – אחד היתרונות הבולטים של תוכנת הפאוורפוינט הוא שבעת שינוי של גודל הבמה (הקטנה או הגדלה) משתנים כל חלקי הבמה באופן פרופורציונלי ואין צורך להגדיל את כל חלקי השקופית כך שיתאימו לגודל החדש. לדוגמה: התחלנו לעצב כרזה, הזמנה, משחק או כל פרוייקט אחר בגודל A3, ובמהלך העבודה השתנו מידות הפרוייקט ל- A2. נגדיל את השקופית לגודל 2A והתוכנה תגדיל בהתאמה את כל רכיביה. לסרטון
פירוק תמונות- בתוכנת הפאוורפוינט ישנה אפשרות לפרק תמונות וקטוריות (קליפארט). לפעמים אנו מוצאים תמונה, אך לא כל חלקיה מתאימים לנו: ייתכן שנרצה למחוק רקע, לוותר על פרט מסוים, לשנות צבעוניות. את התמונה החדשה ניתן לקבץ. לסרטון
צבע- הפאוורפוינט מאפשר קביעת צבע בשיטת RGB. בשיטה זו, הקיימת בתוכנות גרפיות, כל צבע מורכב מערבוב של שלושה גוונים וכך מתאפשרת קביעה מדויקת של ערכי הצבע. לסרטון
צורות אוטומטיות- הפאוורפוינט מציע מגוון רחב של צורות אוטומטיות שניתן להוסיף לשקופית במצגת. אין הגבלה על כמות הצורות שניתן להוסיף לכל שקופית.
תיבות טקסט- גם תיבות טקסט ניתן להוסיף לשקופית במספר לא מוגבל לשקופית. הצבת הטקסט בתיבות נפרדות מאפשרת ניידות גדולה על השקופית. לדוגמא, כשאנו מעצבים כרזה, נוח מאוד שהכותרת הראשית תהיה בתיבת טקסט אחת, וכותרת המשנה בתיבת טקסט אחרת. גם הטקסטים הנוספים ממוקמים תיבות טקסט נוספות. בזמן עיצוב הכרזה האפשרות להזיז ולנסות למקם תיבות טקסט במקום האידיאלי תורמת רבות לעיצוב התוצר הסופי.
יכולת הזזה של אובייקטים על המסך- נעשה על-ידי לחיצה על מסגרת האובייקט והזזה של האובייקט על המסך למקום הרצוי.
עבודה בשוליים - השוליים בתוכנה הם חלק משטח העבודה, דבר המאפשר להזיז אובייקטים לצדדים בכל שלב של העבודה, ומקל בשלבי העיצוב כשצריך "להניח" בצד אובייקטים ולבדוק את הקומפוזיציה. (רק הבמה הלבנה היא זו שתודפס או תוצג). פעולה זו אינה אפשרית בתוכנת ה-Word.
העתקה מהירה בתוך שקופית- ישנן דרכים רבות לשכפול של אובייקטים, אבל הדרך המהירה ביותר היא הדרך של שימוש בעכבר ובמקש ctrl. לסרטון
שכפול מהיר של שקופיות - פעולת שכפול השקופית בתוכנה מאפשרת דיוק רב ומהירות רבה. לדוגמא: כשמעצבים סדרת שקופיות ומעוניינים שהכותרות יהיו אחידות, על מנת לשמור על הערכים הגרפיים של כותרת, משכפלים את השקופית ובכל שקופית חדשה משנים את הטקסט. כך יישמרו הערכים הגרפיים שהגדרנו. בנוסף, ההדבקה שומרת שכל רכיבי השקופית יישארו במיקום הנכון. לסרטון
אפשרויות שינוי גודל- לסרטון-שינוי גודל חופשי, לסרטון - שינוי גודל מדויק
אפשרויות סיבוב - לסרטון - סיבוב חופשי, לסרטון - סיבוב מדויק
אפשרויות יישור ופיזור- על מנת לשמור על סדר בין האובייקטים במסמך ועל דיוק בעיצוב, כדאי להשתמש בפונקציית היישור והפיזור שעוזרת ליישר אובייקטים זה ביחס לזה וביחס לשקופית. לסרטון - יישור אובייקטים, לסרטון - פיזור אובייקטים
דיוק מירבי- לעיתים קרובות אנו צריכים להזיז אובייקטים בדיוק של מילימטרים על המסך. ברירת המחדל של תוכנת הפאוורפוינט היא שהאובייקטים מוצמדים לרשת (גריד). הכוונה היא שישנה רשת בעלת מרווחים קבועים (ניתן לראות אותה אם מבקשים) ובהזזת אובייקט על המסך, האובייקט זז בין קו רשת אחד למשנהו. ניתן לשנות את האפשרות של ההצמדה לרשת לעוד שני מצבים נוספים: 1. להצמיד אובייקטים לאובייקטים אחרים. 2. לא להצמיד לרשת, ואז התזוזה היא על-פי פיקסלים. באפשרות השנייה יכולת הדיוק היא המקסימלית. לסרטון
אפשרויות של סידור שכבות- אפשרות זו קיימת בתוכנות גרפיות שעובדות עם שכבות, והיא מאפשרת למקם אובייקט לפני אובייקט אחר או מאחוריו.ניתן להזיז אובייקט צעד קדימה או צעד אחורנית, או להביא לקדמת השכבות או לרקע.
בהירות/כהות- אפשרות של הבהרה וחדות עם תמונות רשת. לסרטון
חיתוך- ישנה אפשרות לחתוך תמונות רשת. אפשרות זו מאוד מוגבלת, אפשר לחתוך רק את פאות התמונה, ולא ניתן לחתוך פריט מתמונה. כל החיתוכים מלבניים. לסרטון
מה ניתן ליצור באמצעות הפאוורפוינט?
משחקי שולחן

כרטיסיות

"רביעיות שורשים"- משחק רביעיות לפי ארצות המוצא של משפחות הילדים בכיתת חינוך מיוחד. מיכל סהר
כרזות

כרטיסי ברכה

תרשימי זרימה

הזמנות לאירועים

חלק ב' – השימוש בפאוורפוינט כמחולל משחקי מחשב אינטראקטיביים
לצד השימוש בפאוורפוינט כעורך גרפי, ניתן להשתמש בתוכנה כבמחולל משחקי מחשב לימודיים אינטראקטיבי.
לצורך כך אנו משתמשים בכלי התוכנה הבאים:
היפר קישור- היכולת האינטראקטיבית לעבור ממקום למקום בלחיצת כפתור.
ניתן בלחיצת כפתור לעבור לשקופית אחרת ולא צמודה, לקובץ אחר, לאתר אינטרנט או ליישום אחר. (יצירת כפתורים, קישור בין שאלה לתשובה, בועיות הסבר)
חסימת שקופית- חסימת התקדמות משקופית לשקופית, אלא באמצעות היפר קישור (להלן אפשרות מס' 3).
קיימים שלושה מצבים לעבור משקופית לשקופית:
על-ידי הוספת היפר קישור.
בלחיצת עכבר.
על-ידי תזמון.
אם אף אחת מהאפשרויות הראשונות לא סומנה בעצם לא ניתן להתקדם, אלא אם כן קיימת אפשרות ללחיצה על היפר קישור שתוביל אותנו אל מחוץ לשקופית.
הסתרת שקופית - לא תמיד אני רוצים שיגיעו לכל השקופיות שבנינו. לעיתים אנו רוצים שיגיעו אליהן רק אם לוחצים על היפר קישור, כאשר המשתמש רוצה להגיע למידע בשקופיות אלה.
דוגמאות: כאשר אנחנו יוצרים משחק שדומה מאוד למבחן אמריקאי, לכל שאלה תשובה נכונה ושלוש תשובות שאינן נכונות. תשובה נכונה מובילה אותנו לשקופית עם משוב חיובי, והפניה לשאלה הבאה. לחיצה על תשובה לא נכונה מובילה אותנו לשקופית עם רמז וחזרה לשאלה. אם התלמיד שמשחק את המשחק עונה רק על תשובות נכונות אזי הוא לא צריך לראות את שקופיות הרמזים. במצב זה אנחנו חוסמים את השקופיות מפני הגעה, ומגיעים אליהם רק באמצעות היפר קישור. השקופיות המוסתרות יכולות להיות בכל מקום במצגת כולה.
אפקטי הנפשה - מצגות רבות מכילות אפקטי הנפשה. טקסט שנכנס מימין או משמאל, טקסט שמופיע בסיבוב, דף שמתהפך מפינה לפינה וכדומה. ביצירת משחקים ממוחשבים נרצה לעיתים
להשתמש באפשרות של הברקת מילה על המסך, כלומר חשיפה של מילה למספר שניות והעלמתה. לדוגמא: במשחק הכתבת מילים או זיכרון מילים 7 להוסיף אפקט כניסה למילה ואפקט יציאה לאותה מילה. אפשרות נוספת היא להחיל אפקט מותנה, כלומר שמילה תופיע למשך מספר שניות מוגדר אם נלחץ על אובייקט שנמצא על המסך. לסרטון
דוגמאות למולטימדיה:
גלה את התמונה
חדר בריחה
מוזיאון וירטואלי
חסרונות הפאוורפוינט ביצירת משחקי מחשב
אין אפשרות לביקורת- במידה והתלמיד משחק לבד, אין למורה אינדיקציה לגבי מספר התשובות השגויות/נכונות.
אין אפשרות ליצירת קובץ עצמאי כגון קובץ עם סיומת exe. במצב זה כל משחק שנבנה בפאוורפוינט ידרוש מאיתנו להפעילו רק במחשב שיש בו פאוורפוינט או מציג פאוורפוינט (ניתן להשתמש בפונקציית "ארוז ולך" שמאפשרת יצירת תיקייה ובה הקובץ ותוכנת הצפייה של הפאוור פוינט).
אין אפשרות להזיז אובייקטים או להשתמש במקלדת בזמן תצוגה- משחקים רבים שאנו מכירים מנחים את המשתמש להזיז אובייקטים על המסך, תוך כדי גרירה, כדי שיקרה משהו. הפאוורפוינט לא מאפשר זאת.
מאמר זה עסק בשימושים הרבים והמגוונים בתוכנת ה- PowerPoint. לצד היתרונות מנינו מספר חסרונות שלא גורעים בתהליך היצירה של חומרי הוראה-למידה בתוכנה.
מאחלות לכם עבודה נעימה!