חדש! תואר שני M.Ed בחקלאות ותזונה ברות קיימא

19/10/2025

התוכנית לתואר שני בחקלאות ותזונה ברות קיימא הינה תוכנית פורצת דרך ויחידה מסוגה בישראל.

התוכנית מיועדת להכשיר מורים, מורות ואנשי חינוך בכלל, שיעברו תהליך מעמיק של חיזוק זהותם כמורים ומחנכים, ירכשו הבנה עמוקה בתיאוריות ובמחקר בתחומי החקלאות, תזונה ופיתוח בר קיימא, יפתחו מיומנויות כמורים ומחנכים לחינוך לקיימות, ויובילו שינוי במערכת החינוך בהטמעת ערכי קיימות, מודעות לטיפוח סביבות חינוכיות מיטיבות.
משתתפי התוכנית יזכו לפיתוח ידע בינתחומי בתחומי החקלאות, התזונה והקיימות, הכולל הבנה של הקשרים בין התחומים השונים ויכולת לבצע סינתזה בין ידע זה לצורך עיצוב פתרונות לאתגרים ולבעיות מורכבות ואף לפיתוח מיומנויות חינוכיות מתקדמות, כגון: יכולת להעביר ידע באופן משמעותי ורלוונטי לעולם התלמידים, יכולת להנחות תהליכי למידה שיתופיים ויצירתיים, יכולת להוביל שינויים חינוכיים ולפתח ערכים חינוכיים כגון: ראייה הוליסטית של העולם, אחריות סביבתית ומעורבות סביבתית.

התוכנית תתמקד בנושאים הבאים:

  • חקלאות מקיימת: חקלאות מקיימת Agriculture Sustainable היא מושג רחב המתייחס למכלול שיטות ופרקטיקות חקלאיות אשר נועדו לקדם קיימות אקולוגית וסוציו-אקונומית של מערכות המזון לאורך זמן. קיימים מודלים שונים של חקלאות מקיימת כגון חקלאות אורגנית, חקלאות שימור וחקלאות מדייקת Precision Agriculture. טכנולוגיות חדשניות כגון שימוש בחיישנים, GIS ,GPS, חישה מרחוק, שליטה ובקרה אוטומטית, בינה מלאכותית ולמידת מכונה Learning Machine מאפשרות כיום ניטור, ניתוח ואופטימיזציה של תהליכי גידול בחקלאות המדייקת ברמה גבוהה בהרבה מבעבר. ליישום של טכנולוגיות מתקדמות, דרושה הקניית מיומנויות בחקלאות מדייקת, ניתוח של המודלים השונים בתחום, וחשיבה על עתיד החקלאות המקיימת בישראל ובעולם.
  • תזונה בת קיימא: עוסקת בניתוח של הקשר בין תזונה בריאה לבין בריאות האדם והסביבה, ביטחון תזונתי, פיתוח של תוכניות חינוך לתזונה בריאה ומקיימת. דפוסי תזונה המבוססים על צריכה גבוהה יותר של מזונות טריים, פחמימות מורכבות וחלבונים ממקור צמחי, ונמוכה יותר של בשר אדום, מזונות מעובדים וסוכרים פשוטים, נקשרו במחקרים אפידמיולוגים רבים לתוצאות בריאותיות טובות יותר הן ברמת הפרט והן ברמת האוכלוסייה. בנוסף, תזונה זו בעלת השפעות סביבתיות מיטיבות יותר בהשוואה לתזונה מערבית טיפוסית. עם זאת, לעיתים קיים קושי בנגישות ובהישג יד כלכלי למזונות בריאים אלו בקרב אוכלוסיות מעוטות יכולת.
  • קיימות: קיימות של מערכות מזון היא אחת הבעיות הסביבתיות הקריטיות ביותר במאה ה-21 בהיותה קשורה הן למשבר האקלים והן לאיבוד מגוון ביולוגי ופגיעה בשירותי מערכות אקולוגיות. המעבר לכלכלה מעגלית ירוקה יותר מחייב שילוב של מדיניות, טכנולוגיה וחינוך לקיימות בתחומי החקלאות והמזון. ניתוח של הקשרים בין חקלאות, תזונה וקיימות, ופיתוח תוכניות בחינוך לקיימות, יוביל למודעות בנושא ולהתמודדות באתגרים העומדים בפתח. התפיסה של הקיימות באה להציב את ההתפתחות הכלכלית על בסיס חדש – כזה שאינו מזיק לסביבה ולאדם, וכולל כלכלה מעוטת פליטות פחמן.

לימודי תוכנית זו יחלו בסמסטר ב' תשפ"ו.

Cookies

This website use cookies to improve site functionality, provide you with a better browsing experience, and to enable our partners to advertise to you.

Detailed information on the use of cookies on this Site, and how you can decline them, is provided in our cookie policy.

By using this Site or clicking on "I agree", you consent to the use of cookies.